Hopp til innhold
Hår fra 1945-2017 - Cancam

Hår fra 1945-2017

Dette var ei travel tid for mote og frisyrer, tiltrodd for dårleg økonomiske forhold på grunn av krigen. Permanent var vanlig for å gi kvinner varige krøller som i stedet ville komme ut i løpet av dagen. Der er vanligvis avhengig av kjemiske prosessar.

Pompadur blei oppkalt etter ei fransk kvinne på 1700-talet, som hadde håret i store krøller over panna. 1940 var det ikkje fult so vakkert, men det involverte fortsatt krøller høgt på panna. Dette var ei frisyre som var populært, som kvinnene prøvde å sjå elegant ut tiltross for dei ulike hindringene forårsaka av krigen. Dette var ei frisyre som blei brukt i mange filmar.

Pageboys Bob blei veldig populært og 1940 angi grunnlaget for denne enkle frisyra, oppkaldt etter den frisyra sett på tjenere i middelalderens England, det var ikkje ei komplisert frisyre i kjerna.

1950

1950-tallet var et tiår kjent for eksperimentering med nye stilarter og kultur. Etter andre verdenskrig og stramningsårene i etterkrigstiden var 1950-tallet en tid med komparativ velstand, som påvirket mote og glamourbegrepet.Influensive frisyrer av perioden inkluderer Sydney Guilaroff, Alexandre of Paris og Raymond Bessone som tok fransk hårmote til Hollywood, New York og London, som populariserte pickle cut, pixie cut og bouffant frisyrer.

Menn:

konisk kutt, vanlig konisk kutt, side-del og standard hårklipp; så vel som kort nakke og sider.

Long pompadourCrew cut

Ved å legge cocktailhatter til kort hår med bølger og krøller, slik som Audrey Hepburn så ut. Hestehaler og korte frynser (som Betty Side). Slanke chignons (en knute eller en spole av hår som er arrangert rundt baksiden av en kvinnes hals). Håret ble dratt flatt på hodet.

Kvinner:

Betty PageAudrey Hepburn

Betty Page                           Audrey Hepburn

Pixie cutFrench twist

Pixie cut                                    French twist

Kort hår med bølger eller krøller med hatt.

 

1960

 

1960 startet med Kennedy familien og endte med Woodstock, mellom disse forandret alt seg, der var to dominerende håridealer, som skilte seg en del fra hverandre. Unge jenter klippet håret kort som årtiets største model, Twiggy, og litt eldre kvinner tuperte håret som Brigitte Bardot og Jackie Kennedy, hvor håret tilsyneladende aldri kunne bli høyt nok.

hår 60 tallet

Beenhive

Beehive sveisen ble "født" I 1960, av Margaret Vinci Heldt, den ble gjort populær av kjendiser som Dusty Springfield og Aretha Franklin.

Jacqueline Kennedy startet en helt ny fase innenfor stil og mote, hun var veldig elegant med sin glatte perfekte bob, hun forandret så å si hele den kvinnelige siluetten I den første halvdelen av 60 tallet.

Kennedy

The Beatles´ mop tops tok begge sidene av atlanterhavet med storm, det var sett på som opprørsk, unge mennesker med denne frisyren ble arestert og tvunget til å klippe håret på poltistasjonen.

 

The Bewitched flip, Elisabeth Montgomery inspirerte en hel generasjon av amerikanske damer til å prøve the flip, en lang bob som flippet ut I tuppene, og lagde en slags bjelle fasong.

The supremes´ bobs, Diana Ross and the supremes var en av de største kvinnlige gruppene dette tiåret. De hadde høye, glatte hår som hadde en stor inflytelse på unge amerikanske damer av alle etnisiteter.

Angela Davies var en av de første damene som populariserte afroen, på 60 tallet.

1970

Guttene skulle ha langt og gjerne krøllete hår, minst ned til skuldrene! Dei likte også den massive trønder barten.

Jentene hadde krølla håret i store lokker eller kreppa heile håret. 

Det var altså populært med krøllete kreppa og stort, fluffy hår. Mange brukte fremdeles pannebånd, det hang fortsatt litt igjen fra 60-tallet.

Afro vart ein viktig politisk frisyre i slutten av 60 og begynnelsen av 70-tallet. Frisyra dukka opp som ein del av The BLACK Power Movement. Det var meir en bare ein viktig politisk frisyre, den blei også veldig trendy.

Flichs and wings: langt hår med vakre bølger og med vinger blåst utover fra ansiktet. Den har egentlig ikkje blitt utrendy siden den såg dagens lys.

The Ape /The shag: 

Kort oppe og langt nede. Frisyra ramma inn ansiktet og man klipte det ofte i fleire lag for å lage ei fyldig siluett.

Punk:

Oppsto i midten av 70-talet. Alt skulle være heime snekra og det skulle gjerne synst at det var skapt heime. Kreativitet var det ikkje mangel på, fargar i håret var også ein stor del ofte fleire fargar saman.

1980

Åttitalles hår var enten høyt vedlikehold - stort, sprayet, krøllet, permanent, uthevet eller lett å ta vare på som Dianna's hår, lagdelt kutt, eller ny vasket permanent. Denne epoken ble mullet hår populær.

Permanent og rufsete 

Volum og løft

Romantisk kutt med lag

Short nape cut

Hanekam

Hockysveis med sleik

Stort rufsete hår

Jehri curls

Michael Jackson

The Rachel

The flipped out bob

Mini buns

Krepping

Pixie

Box braid

Curtained hairstyle

Sommerfuglspenner

Frosted tips

 

2000

Håret skulle være skadelaust med lett naturlig fall, frisyrene her kunne man startsett velge fritt.

I dag

2010-årene har hittil blitt definert av hipster-mote, en gjenoppliving av tidsrammer av austerity-era og alternative moter, 1980-inspirerte neonfarger, siden 2012, unisex tidlig på 1990-tallet stilelementer påvirket av grunge og skaterfashions.

I midten og slutten av 2000-tallet er fortsatt populære i Europa, USA, Sør-Amerika, Australia og Øst-Asia, spesielt indie pop-utsnittet som i stor grad utgjorde elementer fra 1970-tallet garasjegaller, 1960-tallets motkultur og moderne alternativmote.

 

Menn

Mote på manne frisyrer endres hvert år. Frisyrene for 2010 for manne kolleksjonen inneholdt mange forskjellige frisyrer. Høsten 2010-samlingen ga flere valg for menn å velge mellom. Det inkluderte frisyrer som passer for de forskjellige hårlengder: lang, middels og kort hår og også frisyrer for de forskjellige hårfargene. Men hovedsakelig har frisyrene i 2010 for manne kolleksjonen fokusert på de korte og mellomstore frisyrene mer enn de lange. Korte frisyrer i 2010 for menn var: buzz kuttet frisyrer, mannskapet kuttet frisyrer og krøllete kutt frisyrer.

Sleik med undercut  

Kort hår med litt lengde

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrige blogg Hva er klassisk farge?
Neste blogg My bloody Vanentine