Hopp til innhold
Strukturomforming i praksis - Cancam

Strukturomforming i praksis

I dag utførte vi den første kjemiske permanenten med olje og fiksering. Spennende å endelig få et skikkelig resultat som varer. Tidligere har jeg bare brukt å rulle opp håret i våt tilstand, så la det tørke med spolene i.

Det første vi måtte gjennom var å lage en arbeidstegning:

Her står de om forutsetninger som den nåværende hårkvaliteten, fargen og alder, hårtype, tidligere kjemisk behandlet og ansiktsform. Vi må føre opp hvordan det planlagte resultatet skal bli. Så måtte vi tegne opp hvilken viklemetode vi skal bruke, farge osv. Til slutt tegnet vi hvordan alt skulle se ut, både med inndelingslinjer og plassering.

Dette er viktig å planlegge før en starter å vikle, slik en har en sikker plan over alt en skal gjøre.

Heile prosessen starter med at vi må ta en analyse på håret. Noe som er det viktigste steget av de alle. Uten en analyse, vet ikke vi hvilken tilstand og hårkvalitet vi jobber med, og om vi i det hele tatt kan utføre en permanent. Et hårkvaliteten for dårlig f.eks. etter mye bleiking, kan det hende at en ikke kan utføre jobben, siden håret kan falle/brekke av der det er mest skadet.

Dukken vi hadde fått utdelt hadde et kjemisk behandlet hår. Den hadde lysere striper, og ut i fra den observasjonen måtte vi ta hensyn til olje valget og virketiden.

Etter analysen er fullført, skal håret vaskes godt med renseshampoo to ganger for å fjerne smuss, evt. flass og rester fra produkter. Aldri bruk balsam før en permanent, men heller en kur viss det er nødvendig. Vi valgte å bruke en kur som ikke skal vaskes ut, denne skulle beskytte og pleie håret under omformingen.

Siden håret skal rulles opp i fuktig tilstand, trengte ikke vi å tørke håret før vi startet å vikle. Det finnes ulike viklemetoder for ulike resultat. Dette måtte vi planlegge før vi startet med noe som helst. Vi bestemte oss for å utføre en klassisk vikling, og av de fire dirigeringene valgte vi på bas og overdirigering.

Vi leita frem verktøy og startet å vikle. 

Etter den klassiske viklingen var ferdig, la vi en handuk rundt halsen, bomull rundt hode og oljesamleren rundt halsen, nå er vi klar for reduksjonsfasen. 

Oljesamler/koppen

Så leste vi grundig bruksanvisningen. Vi startet å påførte oljen i nakken 2 ganger frem og tilbake på spolen, så en gang til på hele hode igjen (totalt 4 ganger). Permanet oljen virket i 30min. Vi la på en plastik hette for å samle på varmen.

Permanentoljen

Denne fasen kalles reduksjonsfasen, her bruker vi permanentoljen som inneholder ammoniakk og tioglykolsyre. Disse åpner skjellaget og bryter ned bindingene, også disulfidbindingene (S-S). Håret trekker til seg hydrogen og danner SH-HS grupper. Nå kan håret endre tekstur etter spolens størrelse og dirigering.

Når det nærmet seg slutten av virketiden tok vi en prøvelokk på 3 ulike steder på håret, for å sjekke om vi hadde fått ønsket krøll evne.

Bruksanvisningen viser at vi måtte skylle ut oljen i 5 minutter, etter dette tørket vi håret med papir (med spolene i). 

Etter at spolene er nesten tørre, påførte vi fikseringen på samme måten som oljen. Men her brukte vi ¾ av flasken. Etter virketiden var over, startet vi i nakken å ta forsiktig ut spolene, så påførte vi resten av fikseringen i klemte det inn i lengden av håret i 1 minutt. Så skylte vi godt ut fikseingen og av slutten men en kur for å få et langvarig resultat.

 

Denne fasen kalles oksidasjonsfasen. Fikseringen inneholder hydrogenperoksid som tar bort hydrogen atmoet i SH-HS gruppene og danner nye S-S bindinger på nye steder i håret.

Håret har nå formet seg etter spolens form. For å gjøre kunden helt ferdig avsluttet vi med å sette «kunden» under fønen for å tørke håret helt. 

Fiksering  

 

  Håret før føning  

 

Under føning

 

DET FERDIGE RESULTATET:)

 

Av Sofie Eikrem.

 

 

Forrige blogg Strukturomforming
Neste blogg Lyse naturlige striper